Blog

Barndommen har du med deg hele livet

Utsattmann lanserer nå tre videoer som skal brukes som kinoreklame og reklamefrie dager på TV. Allerede i pinsa vil du få se disse på TV2 og Tv Norge og i sommer vil du møte Utsattmann på flere av landets kinoer.

Budskapet er at alle voksne har vært barn og at opplevelsene i oppveksten påvirker deg hele livet. Mange kan oppleve at barndommen innhenter dem i ulike situasjoner. Du står der som en voksen med full kontroll og plutselig er du det lille barnet i alt for store sko. Som regel rister vi opplevelsen av oss og går videre i dagens gjøremål.

For den som har en traumatisert barndom kan dette være så realistisk at det er som en gjenoppleving av hendelsen. Det kalles for ”flash-backs” og kan vare fra sekunder til minutter. Mange traumatiserte har opplevd dette mange ganger og kan fortelle at det er verre enn ditt verste mareritt. For noen blir det umulig å leve et vanlig liv så lenge disse opplevelsene kommer som julekvelden på kjerringa. Det er som å gå i et minefelt. Plutselig er det en lukt, en lyd eller en person som utløser reaksjonen. Uten noen logisk forklaring.

Vår erfaring er at det beste er å snakke med noen om barndommen. Aksepter at det er en del av ditt liv og det kan ingen forandre på. Men, det er likevel fullt mulig å få et godt liv, der barnet blir integrert i den voksne personen du er i dag. Ofte kan det hjelpe å snakke med noen som har vært i det samme landskapet og det er derfor vi i Utsattmann er åpne om våre historier. Vi ønsker å formidle at det er hjelp å få. Det du opplever er ikke et tegn på at du blir gal, men normale reaksjoner på unormale hendelser.

Ta kontakt med en du stoler på. Har du ingen du våger å snakke med, kan du gå inn på vår nettside; www.utsattmann.no. Der kan du få råd og hjelp og være helt anonym. Vi kan også sette deg i kontakt med folk som kan hjelpe, eventuelt følge deg et stykke på veien.

Tusen takk til filmprodusenten Christian Wulff og vår lille sjarmør, Caspian, som spiller barnet i filmene. Tusen takk også til Stein Roger Sordal, som har latt oss bruke musikken. Og ikke minst BUF-dir, som står for finansieringen. Dere bidrar til et viktig arbeid.